3 september 2011

Drick kaffe med mig - Projektbeskrivning

Som ni kan läsa här bredvid är det här är ett projekt som går ut på att jag fikar med minst en annan person.

wikipedia läser jag att fika är en social institution i Sverige. Det innebär att man tar en paus från en aktivitet för att dricka kaffe eller någon annan dryck med vänner, familj eller bekanta. Denna tradition av en kaffepaus med något tilltugg är centralt i svensk kultur, med svenskar som en av världens största kaffekonsumenter. Ordet fika, i betydelsen att dricka kaffe, finns belagt sedan 1910 och kommer från månsing. Man vände på ordet "kaffi" (en sidoform till 'kaffe'). Från verbet bildades sedan ordet "fik", i betydelsen "kafé", "konditori". Månsning är i sin tur ett hemligt språk som förr användes av bland annat kringresande knallar. Det "hemliga" bestod i att man bytte ut vissa ord mot andra mer svårbegripliga. Skälet till detta var att man kunde prata om leverantörer eller kunder när de var i närheten, utan att de skulle förstå.

Det är inte så att jag tycker att jag är en ovanligt exceptionell människa alla borde fika med utan snarare är jag intresserad av att träffa människor jag kanske inte skulle få chansen att möta annars. Jag vill helt enkelt sitta ner en stund, med en människa som inte tillhör min umgängeskrets eller familj. Kanske har vi hur trevligt som helst, kanske blir det en totalflopp, det återstår att se. Det här är också en utmaningen för mig själv av den anledningen att jag inte är jättebra på att ta kontakt med nya människor. Jag är också nyfiken på de tankar och frågor som kommer att uppkomma, både från mig själv och andra.

Det kan förstås hända att det inte är någon som vill dricka kaffe med mig, detta är en risk jag få ta. Jag är heller inte säker på att jag själv skulle svara på en "annons" som den här eftersom "jag" skulle kunna vara vilken galning som helst. I den här bloggen kommer jag i alla fall att berätta om mina erfarenheter... om det blir några. Eftersom jag ännu inte vet vad som kommer att hända, eller vad jag kommer att känna, låter jag projektet i sig bestämma riktning. Det går bra att vara anonym (i den här bloggen) om du som eventuell blivande fikakompanjon så önskar.

Hur går du till väga om du vill fika? Maila mig på kaffe@karingranstrand.com så bestämmer vi tid och offentlig plats (jag är öppen för förslag).
Var finns jag? För det mesta i Malmö.
Bra att veta? Te, saft, vatten eller något annat går förstås lika fint som kaffe. Och jag vill förstås gärna fika med dem jag redan känner också, men då utanför det här projektet (tror jag).

Alla behöver en fikapaus!
/Karin

2 kommentarer:

chaos by sa...

Det är nu jag borde slå slag i min önskan att åka till Malmö. Äta en falafel och fika. Vilket blir krångligt om man inte känner någon där, eller har ett mål med besöket.

Karin sa...

Det är klart du ska komma till Malmö! :)